Sobre Josefa Tolrà

CARTA AL DIRECTOR
Josep Capdevila

El passat diumenge La Vanguàrdia va publicar l’article de Teresa Sesé “Pepeta, la mèdium del Reina Sofia”. Vaig conèixer la Pepeta l’any 1956 ó 1957. La meva família havia passat la guerra a Cabrils a casa d’uns seus familiars que són els qui la van acollir els darrers anys de la seva vida.
A casa, l’amistat amb aquesta família s’ha mantingut tota la vida i ens les visites que els fèiem, ens vam relacionar amb la Pepeta i la seva filla Maria. L’article diu que dibuixava en estat de trànsit. Efectivament la Pepeta i altres membres de la família, practicaven l’espiritisme. No conec aquest tema per dir si estava en estat de trànsit o no, però en una de les visites, estava dibuixant sobre la taula del menjador i em va comentar que com que dormia poc, moltes vegades a mitja nit sentia com una necessitat de dibuixar i es posava a fer-ho i era com si li portessin la mà. Mentre jo era allà, parlava normal i dibuixava a tinta xina un personatge que em va dir que era Crist en el Jordà. La mà era com si li volés. Em va dir “veig que et faria il•lusió tenir un dibuix meu, quan tornis te’n donaré un”. Efectivament em va regalar un dibuix que va titular “fantasia taurina”. Després, la seva filla em va comentar que tots els pintors que la visitaven quedaven meravellats i que en Cirici-Pellicer, després de la visita, va voler anar de Cabrils a Vilassar de Mar a peu, per meditar allò que havia vist.
La Maria va voler donar una mostra de la seva obra a un museu de Barcelona però com que no hi van donar importància no li van acceptar. Aquest es el motiu pel qual la donació es va fer al Museu d’Art Contemporani de Madrid.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: